Dit zijn de verschillen tussen Drenthe en de Randstad 

Dit zijn de verschillen tussen Drenthe en de Randstad

De randstad is een zeer rijk gebied. Woningen zijn duurder en er wonen veel meer mensen dan in Drenthe. Een onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat de welvaart in de Randstad hoger is dan in Drenthe. Er zijn echter veel andere voordelen om te genieten van Drenthe. Het is prettig om te zien dat sinds de crisis in 2008 alles een stuk beter gaat met de economie. De kwaliteit van leven gaat omhoog in alle regio’s van ons land. Het zijn vooral Noord-Drenthe, het Gooi en Vechtstreek en Zuidwest-Friesland welke een groei tonen in de kwaliteit van leven. Den Haag scoort hier helemaal niet en staat onderaan met daarboven Amsterdam en Rotterdam. De grote steden hebben een grote aantrekkingskracht op velen van ons, maar biedt niet de hoogste leefkwaliteit. Vervuiling en drukte zijn de belangrijkste reden. Daarnaast is het wonen duur en ook klein. Het is niet iedereen die trouwens meelift met de economische groei in de Randstad.

Waar wordt opgemeten?

Het is belangrijk om te weten waar men op let bij het onderzoek. Men kijkt naar een elftal factoren. Het gaat om het inkomen, het onderwijs, de gezondheid en veiligheid en ook de maatschappelijke betrokkenheid. Vervolgens ook de balans tussen werk en privé en de sociale contacten. Er wordt dus breed gekeken naar het wonen en leven in de Randstad en andere gebieden. Op basis van de resultaten zouden we direct een verhuisbedrijf moeten boeken vanuit de stad naar bijvoorbeeld Drenthe. Een Verhuislift Rotterdam is dan handig als je in een appartement woont. Van drie hoog naar een huis met een achtertuin.

De grootste verschillen

De natuur is waarschijnlijk een groot verschil. In Drenthe zijn er volop natuurgebieden en leef je bijna midden in het groen. Het is prettig om er te wonen. De mensen kennen elkaar. De tongval is natuurlijk wel wat anders in Drenthe dan in bijvoorbeeld Amsterdam. De mensen lijken daarnaast ook wat stugger te zijn en minder snel van tong als mensen uit de Randstad. Wanneer men echter geaccepteerd is in de samenleving dan houdt iedereen van je.

Goedkoper wonen

Naast de groene natuur zijn de huizen er ook een stuk goedkoper. Veel mensen uit de Randstad besluiten daarom ook naar Drenthe te verhuizen. Drentenieren noemt men het ook wel. Men gaat rentenieren in Drenthe. Het “dure” huis in Amsterdam of Rotterdam wordt verkocht om vervolgens een mooie grote vrijstaande bungalow te kopen in Drenthe. Een leuke tuin erbij om in te tuinieren en van alle zonnestralen van het jaar te genieten. De lucht is er frisser en er is ook veel minder criminaliteit. Het zorgt voor meer rust in het koppie. Het is gewoon heerlijk om de auto op de oprit te parkeren en dan via de achterdeur de tuin in te duiken. Een ommetje maken gebeurt in de mooie natuur en het is volop genieten van de wilde dieren. Een hogere leefkwaliteit en meer genieten van het leven. Misschien moeten mensen uit de Randstad eerst nog wat wennen aan de rust en stilte.