Op vakantie naar Kroatië

Kroatië is een reisbestemming in Zuidoost-Europa, ten zuiden van Slovenië. Een groot deel van het land ligt aan de kust van de Middellandse Zee, meer bepaald aan de oostkust van de Adriatische Zee. De hoofdstad Zagreb ligt landinwaarts, in een grotendeels vlakke vlakte (Pannonische vlakte) die zich uitstrekt achter het Dinarische gebergte. De hoogste berg van het land is de Dinara met 1.831 meter. De vakantieregio’s van Kroatië bevinden zich voornamelijk in de kuststreek.

Talrijke vakantiegangers komen om te baden in het kristalheldere, turkooisblauwe water van de Adriatische Zee, om te genieten van strand, zand en zon en om te ontspannen in ligstoelen met het geluid van de zee. Het klimaat aan de Kroatische kust is mediterraan. Of het nu in het noorden van Kroatië op het schiereiland Istrië is, in het midden rond de Kvarner-baai of in het zuiden in Dalmatië – als je alleen wilt zijn, vind je altijd wel ergens een rustige plek.

In Istrië zijn de zomers aangenaam warm en is de waterkwaliteit erg goed. Naast levendige badplaatsen als Porec en Rabac zijn er in Kroatië op het schiereiland ook rustigere badplaatsen als Visnjan en Medulin.

Kvarner Bay

De regio Kvarner Bay omvat vele eilanden zoals de beroemde Cres, Krk en Rab. Cres en Krk zijn de grootste eilanden in Kroatië en zijn goed ontwikkeld voor toeristen. Cres is vanuit Rijeka met de veerboot te bereiken, terwijl Krk via een brug met het vasteland is verbonden. De toerist kan Rab bereiken met de veerboot vanuit Jablanac of Rijeka. Het klimaat is hier subtropisch en er zijn veel mooie badplaatsen in dit deel van Kroatië.

De bekendste stad is Rijeka. Bij een bezoek aan deze havenstad kunnen toeristen het fort Trsat en de oude stad met de Sint-Vituskerk bezoeken. Een wandeling over de boulevard rondt het vliegbezoek af. Zuid-Kroatië – Dalmatië – is ook erg populair bij vakantiegangers. Singles, gezinnen met kleine kinderen en senioren vinden hun kleine paradijs aan de lange kust. Zwemmen, snorkelen, varen, wandelen en andere sportieve activiteiten zijn mogelijk.

Pittoreske bergen

Op de achtergrond zijn de pittoreske bergen, die de koele continentale lucht vangen, in het westen de zee en de vele kleine eilanden zoals Brac, Hvar, Ciovo, Veli Drvenik, Lastovo en Mljet. Op de laatste is er een heel mooi nationaal park. Er zijn er meer in Kroatië, een van de mooiste is het Nationaal Park Plitvicemeren.

16 meren zijn verbonden door tal van watervallen en watervallen, het landschap is uniek. De belangrijkste steden in Dalmatië zijn Dubrovnik, Split, Zadar en Sibenik. In elk van deze steden zijn tal van interessante gebouwen uit het verleden te bewonderen, vooral de oude steden met hun gedeeltelijk (in Dubrovnik goed) bewaarde stadsmuren zijn toeristische magneten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *